Obniżanie indeksu glikemicznego w praktyce

owsiankaIndeks glikemiczny (IG) używany się do klasyfikacji produktów spożywczych (zawierających węglowodany) pod względem ich wpływu na stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu, w przeliczeniu na 100 g produktu. Wyróżnia się produkty o wysokim, średnim i niskim IG.

Przede wszystkim powinni się nim zainteresować osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność), dbając o równowagę glikemii.

Czytaj dalej Obniżanie indeksu glikemicznego w praktyce

Syndrom martwego pośladka – czy dotyczy też Ciebie?

Syndrom martwego pośladkaPewnie wielu z was zastanawia się w tym momencie co to jest za syndrom, przecież mięsień pośladkowy jest jednym z największych mięśni w naszym ciele więc jak mógłby być martwy?! A jednak! Siedzący tryb życia (zwłaszcza „koronawirusowy”) zdecydowanie nam nie służy – a w szczególności naszym pośladkom. Siedzimy za biurkiem, przemieszczamy się samochodem czy komunikacją miejską, a nasze pośladki stają się leniwe. Pewnie kształtuje Ci się przed oczami obraz płaskiej nieestetycznie wyglądającej pupy, ale kwestia wizualna nie jest jedynym problemem. Czy Twoje pośladki zmagają się z tym syndromem? Jak to sprawdzić? Jak sobie z tym radzić?

Czytaj dalej Syndrom martwego pośladka – czy dotyczy też Ciebie?

Jak wyjść z okresu redukcji bez efektu jo-jo?

kobieta zastanawiająca się co zjeśćW wielu przypadkach zamiast zmiany nawyków żywieniowych, występuje „przejście na dietę”. Skutkuje to nagłym powrotem do starych przyzwyczajeń oraz zwyczajowo wyższej kaloryczności diety. Okres redukcji powinien być początkiem zmian zachodzących zarówno w ciele, jak i w myśleniu. Dieta nie powinna mieć ograniczonego czasu „od-do”, powinna trwale zmieniać zachowania zdrowotne na lepsze, powinna być na stałe.

Czytaj dalej Jak wyjść z okresu redukcji bez efektu jo-jo?

Kolano skoczka – czyli przeciążenie kolana

O tym że sport to zgra w koszykówkędrowie wie każdy! Jednak, ale nie każdy wie że, każda dyscyplina sportowa ma swoje charakterystyczne jednostki chorobowe. Jeżeli nie trenujemy z głową, może dojść do przeciążeń w naszym organizmie. Dzisiaj mowa jest o tzw. kolanie skoczka, który najczęściej doskwiera lekkoatletom, koszykarzom czy siatkarzom.

Doskwiera Ci ból kolana? Zapraszam do lektury!

Czytaj dalej Kolano skoczka – czyli przeciążenie kolana

Taniec formą terapii?

Taniec formą terapiiTaniec towarzyszy nam od wieków i dla większości jest niemal codziennością. Nieprzesadzonym jest stwierdzenie „taniec naturalnym lekiem”.  Wpływa na poprawę samopoczucia, pozwala rozładować emocje,  porozumieć się z innymi ludźmi, a także oddaje naszą osobowość. Co to jest choreoterapia, dla kogo jest przeznaczona, czy są jakieś ograniczenia? O tym dowiesz się czytając poniższy artykuł.

Czytaj dalej Taniec formą terapii?

Haluksy i pomoc ze strony fizjoterapii

haluksyPaluch koślawy (z łac. hallux valgus) jest bardzo często spotykaną deformacją w obrębie stopy, szczególnie kobiecej. Powszechnie postrzegane jest jako zniekształcenie kostne, jednak do jego powstania przyczynia się przede wszystkim jakość tkanki łącznej oraz zaburzony bilans mięśniowy. Jaka jest przyczyna powstawania palucha koślawego oraz jak z nim walczyć – tego dowiesz się czytając dalszą część posta.

Czytaj dalej Haluksy i pomoc ze strony fizjoterapii

Czy jedzenie może poprawić nastrój?

kolorowy napisPodczas kwarantanny wiele osób traktuje jedzenie jako odskocznię od codziennej rutyny. W niejednym domu odgrywają się aktualnie sceny rodem z Master Chef.

Nieodłączną funkcją spożywanych posiłków jest poprawa nastroju. Dzieje się tak dzięki towarzystwu, atmosferze panującej przy stole czy też serwowanych pyszności, które rozpływają się wręcz w ustach. Panuje opinia, że to co smaczne, nie jest zdrowe, a zdrowe „rzeczy” trzeba w siebie zmuszać. Nie raz obalaliśmy ten mit, ale tym razem chciałabym skupić się na aspektach zdrowej żywności względem podniesienia satysfakcji oraz poprawy nastroju.

Czytaj dalej Czy jedzenie może poprawić nastrój?