To, co spożywamy ma na celu nie tylko zatrzymać uczucie głodu. Pożywienie ma jeszcze jedno, bardzo ważne zadanie – jest nim oczywiście dostarczenie naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych oraz witamin. Właściwe odżywianie jest więc niezwykle ważne w naszym codziennym funkcjonowaniu. Odpowiednio zbilansowana dieta ma szczególne znaczenie w przypadku osób chorych na tak zwane choroby dietozależne. Wtedy to poszczególne posiłki pomagają organizmowi w walce z chorobą poprzez zawarte w nich składniki odżywcze — to dzięki nim organizm ma siłę walczyć z jednostkami chorobowymi. Odpowiednia dieta wpływa również na zdolności regeneracyjne organizmu.
Co to jest choroba dietozależna?
W przestrzeni publicznej coraz częściej i coraz więcej mówi się o tak zwanych chorobach dietozależnych. Nie bez powodu! Tego typu przypadłości nazywa się obecnie wręcz epidemią naszych czasów. Choroby dietozależne są bowiem przypadłościami, na które zapada coraz większa część naszego społeczeństwa. Ich przyczyną jest oczywiście długotrwałe, niewłaściwe odżywianie bądź uwarunkowania genetyczne, dlatego warto mieć się na baczności w tej kwestii! Nie od dziś przecież wiadomo, że to, co jemy oraz to, jak jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie oraz życie.
Dieta w chorobie dietozależnej ma za zadanie dostarczyć Ci wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, aby zapewnić walkę z chorobę, prawidłową regenerację organizmu oraz poprawić Twoje parametry wyników medycznych.
Sposób odżywiania jest niezmiernie istotny w chorobach takich jak:
- nadciśnienie oraz choroby układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, zawał serca, udar mózgu i inne);
- zaburzenia metabolizmu lipidów (m.in. wysoki cholesterol całkowity, wysoki poziom trójglicerydów);
- insulinooporność, cukrzyca, ostre zapalenie trzustki i inne chorób trzustki;
- refluks, zespół jelita drażliwego (IBS), zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit i inne choroby układu pokarmowego;
- zaburzenia funkcjonowania tarczycy (niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto);
- nowotwory (w szczególności raka piersi, endometrium i jelita grubego);
- wszelkie chorób autoimmunologicznych;
- dna moczanowa, kamica nerkowa i inne choroby nerek;
- stłuszczenie wątroby, zapalenie woreczka żółciowego i kamica żółciowa;
- zespół policystycznych jajników (PCOS), niepłodności;
- bulimia, anoreksja, neofobia żywieniowa i inne zaburzenia odżywiania;
- wiele innych chorób, a jest ich tak dużo, że ciężko byłoby je tutaj wszystkie wymienić, więc nawet nie będę starać się tego zrobić.
Opinie naszych pacjentów "Fantastyczny zespół pod okiem znakomitej specjalistki pani Hani. Szybko wysłała mnie na badania dotyczące insulinooporności, co tylko potwierdziło chorobę. Dobrze dostosowana dieta i ćwiczenia, które oprócz tego, że pozwoliły schudnąć 17 kg w 4 miesiące, to wpłynęły na znaczną poprawa zdrowia i wszelkich wyników A co za tym idzie odstawienie sporej ilości leków. Dużo wiedzy i empatii." Beata S.
Choroby dietozależne — dlaczego na nie chorujemy?
Powodów tego, że coraz więcej z nas zapada na choroby dietozależne, jest sporo. Jednym z popularniejszych jest oczywiście to, że spożywamy posiłki szybko, często w biegu i nieuważnie. Możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, że taki sposób przyjmowania pożywienia działa bardzo negatywnie na nasze zdrowie. Innym powodem chorób dietozależnych są potrawy zawierające duże ilości tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które spożywamy zbyt często. Dania smażone w głębokim tłuszczu, prażone przekąski czy częste przyjęcia grillowe potrafią bardzo obciążyć nasz układ pokarmowy, a co za tym idzie jego poszczególne narządy takie jak wątroba, żołądek, trzustka czy jelito grube. Z pewnością przyczyną chorób dietozależnych może być również spożywanie zbyt małych ilości błonnika, a także owoców oraz warzyw — jest to ogromny problem w naszym społeczeństwie.
Najpopularniejsze choroby dietozależne
Jak już wcześniej zostało wspomniane — długotrwałe, negatywne i nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą mieć naprawdę opłakane skutki w postaci pogorszenia się jakości życia, a także rozwoju różnych chorób. To tych najbardziej popularnych z kręgu dietozależnych wymienić można między innymi cukrzycę typu 2, otyłość, choroby układu krążenia (na przykład miażdżyca, nadciśnienie bądź choroba niedokrwienna serca). Niewłaściwa dieta może także być przyczyną rozwoju próchnicy zębów czy chorób trzustki, a nawet niektórych nowotworów (najczęściej żołądka i jelita grubego). Nie zapominajmy również o tym, że gdy nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin, możemy się spodziewać zaburzeń odporności.
Choroba dietozależna — jak się leczyć?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Podstawą postępowania medycznego powinna być oczywiście właściwa, efektywna profilaktyka oraz wczesna, ukierunkowana diagnostyka. Kluczem do pokonania choroby dietozależnej jest poznanie jej i jej bezpośrednich przyczyn. Do tego konieczna może się okazać wizyta u specjalisty, a konkretniej u dietetyka klinicznego. Specjalista ten posiada bowiem odpowiednią wiedzę z zakresu żywienia w chorobie, dzięki czemu może udzielić wielu rad i wskazówek pomocnych pacjentowi w dochodzeniu do zdrowia i sprawności, właśnie z pomocą właściwej diety.
Choroby dietozależne — zapobieganie
Najprostszym sposobem na ochronę przed chorobami dietozależnymi jest oczywiście zdrowe odżywianie. Co to jednak oznacza? Nie sposób odpowiedzieć na to pytanie jednym zdaniem. Właściwa dieta powinna być bowiem dostosowana do każdego organizmu w indywidualny sposób, tak aby mogła ona przynosić najlepsze korzyści. Warto więc poszerzać swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz konsultować wszelkie wątpliwości dotyczące postępowań, które chcemy wdrożyć w nasze życie, ze specjalistami. Tylko w ten sposób możemy bowiem skomponować nasze żywienia tak, aby dostarczało nam ono wszystkich najpotrzebniejszych składników odżywczych oraz witamin potrzebnych do ochrony przed chorobami dietozależnymi.