Czerwony, soczysty i z dużą ilością czarnych pestek – to może być tylko arbuz

arbuzLato, gorąc, słoneczko… Masz ochotę na coś soczystego, orzeźwiającego i zdrowego? Sięgnij po porządny kawałek schłodzonego arbuza! Ten wspaniały owoc nie tylko jest doskonałym sposobem na nawodnienie organizmu (zawiera aż do 92% wody), ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych! Zmniejsza akumulację tkanki tłuszczowej, poprawia pracę mięśni i zmniejsza ich bolesność, zapobiega chorobom serca, ma działanie przeciwzapalne, jest silnym antyoksydantem, poprawia wygląd skóry. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszam do czytania!

Czytaj dalej Czerwony, soczysty i z dużą ilością czarnych pestek – to może być tylko arbuz

Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: zielona herbata & cytryna

zielona herbata & cytrynaW dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.

Czytaj dalej Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: zielona herbata & cytryna

Niedoceniany przez nas narząd, czyli przepona

przeponaPrzepona poprzez swoje rozległe przyczepy łączy się z wieloma narządami i strukturami na przykład z kręgosłupem lędźwiowym, a dokładniej z 1-3 kręgiem lędźwiowym, z przełykiem (który przez przeponę przechodzi), z wątrobą, żołądkiem, śledzioną, okrężnicą, dwunastnicą, sercem za pomocą więzadeł i z płucami za pomocą opłucnej. Ruchy oddechowe przepony są mocno połączone z pracą innych narządów za pomocą receptorów. Poprzez to jeśli praca przepony zostanie zaburzona, wówczas dolegliwości mogą występować nawet w odległych narządach. Jednak przeponę możesz samodzielnie ćwiczyć w domu!

Czytaj dalej Niedoceniany przez nas narząd, czyli przepona

Prawidłowe nawodnienie kluczem do dobrego samopoczucia, zdrowia i pięknego wyglądu

woda z owocamiPrawidłowe nawodnienie jest bardzo ważne dla funkcjonowania organizmu. W końcu ciało ludzkie to przede wszystkim woda. Jako dzieci mamy jej aż 75%, następnie wraz z wiekiem zawartość wody maleje. U młodego, dorosłego człowieka woda stanowi 60%.  Dbanie o prawidłowy balans płynów jest niezmiernie ważne. Tutaj znajdziesz odpowiedzi na pytania ile pić, co najlepiej pić, czy na pewno jest to woda mineralna i co jeść, aby zwiększyć swoje nawodnienie.

Czytaj dalej Prawidłowe nawodnienie kluczem do dobrego samopoczucia, zdrowia i pięknego wyglądu

Noszenie torebki, zdrowe czy niezdrowe?

noszenie torebkiZastanawiałaś się kiedyś, jaki wpływ ma noszenie torebki na twoje zdrowie? Pytanie może brzmi groźnie, ale zastanów się, ile waży Twoja torebka? Niestety z takim ciężarem chodzimy przez cały dzień, przez wiele, wiele lat, bo przecież torebki zaczyna się nosić już w liceum. Niektórzy wpadają na pomysł, aby wkładać tam książki i nosić je zamiast plecaka. Teraz wyobraź sobie, do jakich zmian to prowadzi w Twoim ciele: zaczyna boleć kręgosłup, a jakże! Do tego czasem pobolewa bark, czasem głowa, no i szyja też zdarza się, że boli…

Czytaj dalej Noszenie torebki, zdrowe czy niezdrowe?

Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: wołowina & rozmaryn

wołowina & rozmarynW dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.

Czytaj dalej Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: wołowina & rozmaryn

Nowy trend w fizjoterapii – poznajcie terapię wisceralną!

terapia wisceralnaWszystkie narządy w ciele człowieka są mocno ze sobą powiązane za pomocą struktur więzadłowych, układu nerwowego, czy powięzi. Jeśli jakiś narząd ulega dysfunkcji, wpływa tym samym na pracę pozostałych narządów. Na przykład, jeśli zaburzeniu ulega praca wątroby, wówczas pogorszeniu może ulec praca przepony, prawego stawu ramiennego, a nawet szyi. Z kolei nadmierny ucisk krezki na tętnice, bądź zaburzony dopływ krwi z kończyn dolnych do wątroby może powodować żylaki.

Czytaj dalej Nowy trend w fizjoterapii – poznajcie terapię wisceralną!

Odkryj siłę Majów zamkniętą w malutkich nasionkach chia

nasiona chiaDawno, dawno temu jeszcze zanim Hiszpanie podbili Amerykę Południową, nasiona chia stanowiły główny pokarm w diecie Azteków oraz Majów. Większość dostępnych nam dowodów pokazuje, że ludność zna i używa nasion chia od około 3500 r p.n.e. Aztekowie oraz Majowie mielili nasiona na mąkę, tłoczyli olej oraz pili napoje z nasączonych wodą nasion chia. W tamtych czasach chia postrzegana była jako magiczny pokarm ze względu na swoją właściwość podnoszenia siły oraz wytrzymałości fizycznej.  Stąd też wzięła się nazwa tych nasion, gdyż słowo „chia” oznacza „siłę” z języku Majów.

Czytaj dalej Odkryj siłę Majów zamkniętą w malutkich nasionkach chia