W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.
Oto jeden z przykładów prawidłowego łączenia: zielona herbata & cytryna
Korzyść: orzeźwianie dzięki któremu przeciwdziałasz rakowi i nadwadze
Prawdopodobnie już wiesz, że cytryny to cenne źródło witaminy C. Jednak czy wiesz, że witamina C poprawia przyswajalność katchin zawartych w zielonej herbacie? Katechiny są właśnie tymi związkami, którym zawdzięczamy antynowotworowe właściwości zielonej herbaty. Ponadto ogrom polifenoli tego napoju sprawiają również, że utrzymanie wagi w normie oraz walka z nadwagę jest dużo skuteczniejsza. Katechiny dowiem podwyższają nasz metabolizm spoczynkowy.