Odkryj siłę Majów zamkniętą w malutkich nasionkach chia

Dawno, dawno temu jeszcze zanim Hiszpanie podbili Amerykę Południową, nasiona chia stanowiły główny pokarm w diecie Azteków oraz Majów. Większość dostępnych nam dowodów pokazuje, że ludność zna i używa nasion chia od około 3500 r p.n.e. Aztekowie oraz Majowie mielili nasiona na mąkę, tłoczyli olej oraz pili napoje z nasączonych wodą nasion chia. W tamtych czasach chia postrzegana była jako magiczny pokarm ze względu na swoją właściwość podnoszenia siły oraz wytrzymałości fizycznej.  Stąd też wzięła się nazwa tych nasion, gdyż słowo „chia” oznacza „siłę” z języku Majów.

Niestety po okresie podbojów hiszpańskich znaczenie nasion chia zostało przyćmione. Hiszpanie zaczęli wprowadzać swoje produkty spożywcze, a uprawa nasion chia została zakazana. Na szczęście nasiona chia zaczynają stawać się coraz bardziej popularne w dzisiejszych czasach.

Nasiona chia uznane są jako „super-jedzenie” ponieważ dostarczają bardzo dużej ilości substancji odżywczych przy niewielkiej zawartości kalorycznej. Nasiona chia mają wiele takich samych korzyści co siemię lniane. Jednak jest zasadnicza różnica pomiędzy tymi produktami. Nasion chia nie trzeba mielić lub namaczać, aby wydobyć ich zdrowotne właściwości. Kilka podstawowych bogactw nasion chia to błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, antyoksydanty oraz białko.

Nasiona chia mają niesamowitą zdolność do absorpcji wody. Chia potrafi stać się 12 razy cięższa dzięki absorpcji wody. Właściwość ta powoduje znaczne zwiększenie uczucia sytości oraz zmniejszenie apetytu. Rezultatem jest fakt, że Twój posiłek staje się znacznie mniejszy i spożywasz mniej kalorii.

Nasiona chia są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (17,5 g na 100 g). Zawartość tych kwasów w nasionach chia jest tak duża, że przewyższa ilość omega-3 w porcji łososia, który jest znany z bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chia jest również pełna kwasów omega-6 (5,8 g na 100 g). Codzienna porcja NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) jest niezmiernie istotna dla utrzymania zdrowia, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych związków. NNKT pełnią wiele bardzo ważnych funkcji takich jak budowa nowych komórek oraz regulacja wielu procesów komórkowych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają zdrowie serca, mocne włosy i paznokcie oraz piękne włosy.

Nasiona chia dostarczają nam mnóstwa wapnia (631 mg na 100 g). 100 gram nasion zaspokaja 63% naszego dziennego zapotrzebowania w wapń. Taka ilość nasion chia to ponad 2 razy więcej wapnia niż w szklance mleka 2%! Obecnie wiele osób decyduje się na 2%, 1,5% lub 0,5% mleko. Wszystkie te opcje zawierają mniej wapnia niż pełnotłuste mleko. Tak samo wygląda sytuacja, kiedy wybieramy niskotłuszczowy nabiał. Dlatego też wiele osób może cierpieć na niedobory wapnia skutkujące w słabych i kruchych kościach. Szczególnie kobiety po przejściu menopauzy narażone są powstawanie ubytków w strukturze kości. Nasiona chia doskonale sprawdzają się w  uzupełnianiu diety w wapń.

Jak widać te malutkie nasiona okazują się ogromną dawką niezbędnych substancji odżywczych.

„Jeżeli mógłbyś wybrać jeden produkt spożywczy, który mógłbyś wziąć na bezludną wyspę, to powinieneś wybrać nasiona chia, a już na pewno jeżeli jesteś zainteresowany rozbudową tkanki mięśniowej, obniżeniem cholesterolu lub zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Po kilku miesiącach diety opartej na nasionach chia, prawdopodobnie mógłbyś dopłynąć do domu nawet jeżeli jest on na drugim końcu świata”. Oto wypowiedź Christophera McDougall, autora bestselleru o biegaczach ultramaratonów. Przeczytaj więcej o tych wspaniałych nasionach!