W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.
Oto jeden z przykładów prawidłowego łączenia: jajka & twaróg
Korzyść: pożywna kombinacja zapewniająca zdrowe kości i serce oraz koncentrację
Naturalnie występująca w żółtkach jaj witamina D wspomaga absorpcję wapnia z nabiału. Wapń jak powszechnie wiadomo pozytywnie wpływa na stan naszych kości. Wapń ma również wiele innych cennych korzyści: utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie serca, układu nerwowego oraz hormonalnego. Połączenie jajek z nabiałem jest szczególnie interesujące dla kobiet, gdyż wpływa na stabilizację hormonów płciowych. Spożywanie wapnia z witaminą D wpływa więc pozytywnie na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Zatem przygotuj omlety podane z twarogiem lub dodaj ser i jajka do Twojej sałatki na kolację!