W Polsce tradycja jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zwanych wtedy pampuchami, sięga XVII wieku. Pampuchy wyrabiane były z najlepszej mąki, prawdopodobnie pszennej. Jednak jadano je nie na słodko, jak współcześnie, ale obficie okraszone skwarkami. Zapustowe pieczywo, smażone było w głębokim, gorącym tłuszczu, najczęściej na smalcu. Chodziło o to, żeby pampuch był jak najbardziej tłusty. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem, w czasie którego jedzono tylko postne potrawy.
Jeżeli więc tradycja zmienia się i dzisiaj jemy słodkie pączki, to dlaczego nie można by wprowadzić kolejnych zmian?! Jednak tylko razem mających korzyści zdrowotne. Spróbuj więc w tym roku przepysznych i lekkich pączusiów według poniższego przepisu!
Składniki:
- 180 g mąki orkiszowej
- 200 g puree z dyni (dynię oddziel od skórki, pokrój w kostkę i ugotuj na parze, a następnie zblenduj)
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 60 ml mleka 2%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Pączki można upiec w specjalnym wypiekaczu lub w zwykłym piekarniku. Jeżeli pieczone w piekarniku, najlepiej ulepić niewielkie kuleczki o średnicy 2 – 3 cm i rozłożyć je na papierze do pieczenia. Można je wtedy również obracać podczas pieczenia, aby było równiutko i okrągle wyrośnięte. Upieczone i ostudzone pączusie oprósz trzcinowym cukrem pudrem.