W obliczu świąt Wielkiejnocy oraz wszechobecnie gromadzonych zapasach żywności, pragniemy zwrócić uwagę na problem marnowania żywności. W ostatnim poście (możesz go znaleźć TUTAJ ) pisaliśmy jak przygotować się do wspólnego świętowania z głową i rozsądkiem oraz w jaki sposób z otwartością serca podzielić się nadmiarem świątecznych potraw z potrzebującymi.
Działając z myślą zerowaste staramy się cenić i korzystać z tego co mamy.
Do czego i Ciebie zachęcamy!
Poprawne przechowywanie produktów spożywczych wcale nie jest łatwą sprawą. Warto poznać kilka zasad, które pozwolą cieszyć się świeżością i długą przydatnością do spożycia produktów, których miejsce przechowywania wcale nie jest oczywiste.
Warzywa, które powinny znaleźć się w lodówce to cukinia, bakłażan, brukselka, por, kapusta, brokuł, kalafior, ogórki, włoszczyzna, koperek
Jakie owoce lepiej zostawić na blacie kuchennym?
– jabłka, gruszki, banany, awokado, ananas, mango, brzoskwinię,
Owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki polecam zamrozić – ich przechowywanie gdy są świeże jest ogromnie problematyczne. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok!
A co jeśli masz już kilka mocno dojrzałych bananów?
Lody bananowe to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż wyrzucenie ich do śmietnika! Wystarczy pokroić banany w plasterki, przełożyć do pojemnika i zamrozić. W dowolnej chwili zblenduj je z dodatkiem np. jogurtu lub mleka (może być roślinne) i gotowe! Proponuję również podawać je z dodatkiem masła orzechowego, które podkręci smak deseru.
Co z resztą warzyw ?
Chłód lodówki może wpłynąć na więdnięcie, marszczenie skórki, a nawet zmianę konsystencji. Pomidory, paprykę lepiej zostaw w temperaturze pokojowej.
Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki przechowuj w chłodnym, lecz osłoniętym od światła miejscu – zahamuje to rozwój pędów i zielenienie ziemniaków. Pamiętaj jednak o dostępie powietrza!
UWAGA! Zwróć uwagę, w jakich połączeniach przechowujesz owoce i warzywa. Jabłka, banany, gruszki, pomidory i papryka poprzez wydzielanie etylenu powodują przyspieszenie dojrzewania/gnicia innych produktów. Z drugiej strony, jeśli chcesz szybciej cieszyć się z idealnie dojrzałego awokado – ułóż je w towarzystwie tych produktów!
Stosując się do tych porad zniwelujesz ryzyko przedwczesnego zepsucia się Twoich warzyw i owoców, przez co marnowanie żywności nie będzie Cię już więcej dotyczyć!
Nie zapominaj jednak przede wszystkim o robieniu rozsądnych zakupów!