W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.
Oto jeden z przykładów prawidłowego łączenia: ryba & brokuły
Korzyść: smaczny sposób na walkę z rakiem
Wiele ryb takich jak łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz to bogactwo selenu o właściwościach przeciwrakowych oraz ochraniających tarczycę. Połączenie brokułów zawierających bardzo dużo sulforafanu poprawia efektywność działania selenu nawet trzynastokrotnie! Wraz z procesami starzenia się w naszym organizmie powstaje coraz więcej pojedynczych komórek nowotworowych, które początkowo są niegroźne, jednak z czasem mogą przekształcić się w poważną chorobę. Namnażanie się komórek rakowych jest znacznie spowolnione poprzez intensywne działanie selenu, a produkcja molekuł pronowotworowych jest wręcz zatrzymana. Rozpocznij już dziś profilaktykę i jedz ryby z brokułami!