Przepisy na wege grilla

Wiele osób wystrzegających się lub ograniczających spożywania mięsa często spotyka się z monotonnością, brakiem pomysłów, szczególnie na sycące dania na spotkania towarzyskie.

Z doświadczenia wiemy, że szczególnie sezon grillowy może być utrapieniem dla takich osób, dlatego postanowiliśmy przyjść z ratunkiem i podzielić się kilkoma szybkimi i prostymi przepisami na wegetariańskiego grilla w ostatnie chwile upragnionego lata.

Marynowane tofu z warzywami

Składniki: tofu, sos sojowy, przyprawy i zioła,oliwa z oliwek
           ulubione warzywa, u nas cukinia, papryka, pieczarki i cebula
 
Tofu pokrój w podłużne plastry.Wymieszaj oliwę, zioła, sos sojowy i kurkumę.
Polej tofu marynatą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 
Cukinię, paprykę i pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka.
Wymieszaj warzywa z oliwą i ziołami. 
Tofu oraz warzywa wyłóż na tackę lub bezpośrednio na grilla. 
Grilluj do miękkości warzyw.

Buraczane burgery

Składniki: burak, kasza jaglana, jajko,
           nasiona słonecznika, zioła, oliwa z oliwek

Kaszę jaglaną ugotuj, nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. 
Buraka obierz i utrzyj na grubym oczku. 
Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj burgery.
Grilluj do zarumienienia.

Kolorowe szaszłyki

Składniki: tofu, sos sojowy, cukinia, pieczarki, kolorowe papryki, cebula
           oliwa z oliwek, zioła i ulubione przyprawy

Sos sojowy wymieszaj z oliwą i ziołami. 
Marynuj pokrojone w kostkę tofu przez co najmniej godzinę.
Warzywa pokrój w talarki/plasterki/ dużą kostkę. 
Oliwę wymieszaj z ziołami i ulubionymi przyprawami.
Warzywa polej przygotowanym sosem i odstaw na chwilę.
Na patyczki do szaszłyków nakładaj naprzemiennie porcję każdego z warzyw 
oraz kostki tofu. Grilluj do zarumienienia.

Faszerowane pieczarki z salsa pomidorową

Składniki: kilka sztuk dużych pieczarek, oliwa, mozzarella, 
           zioła, czosnek, pomidor, cebulka czerwona, sok z limonki

Pieczarki dokładnie umyj, a następnie odetnij nóżki. 
Pomidora i cebulkę pokrój w bardzo drobną kostkę. 
Wymieszaj je z sokiem z limonki i oliwą.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Farsz nałóż na wewnętrzną stronę kapeluszy. 
Grilluj do rozpuszczenia się sera i zarumienienia pieczarek.