Wiele osób wystrzegających się lub ograniczających spożywania mięsa często spotyka się z monotonnością, brakiem pomysłów, szczególnie na sycące dania na spotkania towarzyskie.
Z doświadczenia wiemy, że szczególnie sezon grillowy może być utrapieniem dla takich osób, dlatego postanowiliśmy przyjść z ratunkiem i podzielić się kilkoma szybkimi i prostymi przepisami na wegetariańskiego grilla w ostatnie chwile upragnionego lata.
Marynowane tofu z warzywami
Składniki: tofu, sos sojowy, przyprawy i zioła,oliwa z oliwek ulubione warzywa, u nas cukinia, papryka, pieczarki i cebula Tofu pokrój w podłużne plastry.Wymieszaj oliwę, zioła, sos sojowy i kurkumę. Polej tofu marynatą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Cukinię, paprykę i pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj warzywa z oliwą i ziołami. Tofu oraz warzywa wyłóż na tackę lub bezpośrednio na grilla. Grilluj do miękkości warzyw.
Buraczane burgery
Składniki: burak, kasza jaglana, jajko, nasiona słonecznika, zioła, oliwa z oliwek Kaszę jaglaną ugotuj, nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Buraka obierz i utrzyj na grubym oczku. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj burgery. Grilluj do zarumienienia.
Kolorowe szaszłyki
Składniki: tofu, sos sojowy, cukinia, pieczarki, kolorowe papryki, cebula oliwa z oliwek, zioła i ulubione przyprawy Sos sojowy wymieszaj z oliwą i ziołami. Marynuj pokrojone w kostkę tofu przez co najmniej godzinę. Warzywa pokrój w talarki/plasterki/ dużą kostkę. Oliwę wymieszaj z ziołami i ulubionymi przyprawami. Warzywa polej przygotowanym sosem i odstaw na chwilę. Na patyczki do szaszłyków nakładaj naprzemiennie porcję każdego z warzyw oraz kostki tofu. Grilluj do zarumienienia.
Faszerowane pieczarki z salsa pomidorową
Składniki: kilka sztuk dużych pieczarek, oliwa, mozzarella, zioła, czosnek, pomidor, cebulka czerwona, sok z limonki Pieczarki dokładnie umyj, a następnie odetnij nóżki. Pomidora i cebulkę pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj je z sokiem z limonki i oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Farsz nałóż na wewnętrzną stronę kapeluszy. Grilluj do rozpuszczenia się sera i zarumienienia pieczarek.