Kurkuma, przyprawa z rodziny imbirowatych, swoje działanie prozdrowotne zawdzięcza szczególnie kurkuminie, swojemu głównemu składnikowi, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę. Stosowana w rejonach indyjskich, skąd się wywodzi, jako środek leczniczy niedający efektów ubocznych (!), używana w wielu celach, między innymi na różnorodne schorzenia wątroby, układu pokarmowego, do złagodzenia bólu menstruacyjnego, a nawet jako środek antydepresyjny.
Aktualnie można ją znaleźć w formie świeżej, choć może być to nie lada wyzwanie, w formie sproszkowanej oraz oczywiście w innych mieszankach przypraw, szczególnie curry, również jako barwnik (E100) między innymi w musztardach i makaronach.
Jednakże ze względu na jej niską zdolność wchłaniania, zalecane jest spożywanie jej z dodatkiem piperyny, związku aktywnego pieprzu czarnego. To połączenie pomoże organizmowi wykorzystać w pełni potencjał kurkumy! Niewchłonięta kurkuma także znajdzie dla siebie zadanie, wspomagając miejscowo okrężnicę (część jelita grubego) i zmniejszając jej stany zapalne.
Co więc stoi na przeszkodzie abyś i Ty urozmaicił swoje potrawy o jej smak?
Jeśli nadal nie jesteś przekonany, oto lista jej zadziwiających możliwości:
-
- Przeciwutleniające, dzięki zawartości antyoksydantów- kurkuminoidów, które dzielnie zmniejszają stres oksydacyjny komórek, zapobiegając ich uszkodzeniu i starzeniu się. Jej działanie w tym zakresie może być porównywalne nawet do witaminy C oraz E.
- Przeciwzapalne, poprzez oddziaływanie z czynnikami decydującymi o zapaleniu, hamując ich aktywację. Dzięki tym dwóm zaletom, może zapobiegać, hamować rozwój chorób o podłożu i przebiegu zapalnym, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne ( ch. Parkinsona, ch. Alzhaimera) oraz nowotwory.
- Przeciwbakteryjne
- Wspomaga gojenie się ran
- Chroni wątrobę przed toksynami, może zmniejszać jej otłuszczenie
- Obniża poziom cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
- Poprawia trawienie, przemianę materii
- Ma działanie przeciwnowotworowe, z uwagi na hamowanie zdolności komórek nowotworowych do namnażania się oraz wspomaga śmierć tych komórek, zapobiega przerzutom oraz hamuje proces unaczyniania się nowotworu w organizmie człowieka
- Zwiększa syntezę oraz stężenie DHA (kwasu z rodziny Omega3), co może wspomóc osoby, które nie spożywają wystarczającej ilości ryb (do czego oczywiście gorąco zachęcamy!)
- Zmniejsza niepokój oraz negatywne skutki stresu
- Suplement kurkumy w stosowaniu długofalowym zmniejsza odczuwanie bólu pooperacyjnego, bólu stawów oraz jego formy przewlekłej