Pięć zasad na przetrwanie Wielkanocy

Wielkanoc jak każde polskie święto słynie z obfitości i lekceważenia zasad zdrowego żywienia. Aby uczcić te święta spotykamy się z rodziną, gotujemy specjalne potrawy, ubieramy się odświętnie. Naszym celem jest odpoczynek od pracy, relaks w miłym gronie i odczucie prawdziwej wiosennej aury. Często jednak w praktyce wychodzi zupełnie inaczej… Zamiast relaksacji, nasz organizm czuje się zmęczony ciągłym trawieniem ciężkich potraw. A co z odczuciem wiosny? Jak mamy cieszyć się wiosną spędzając większość dnia przy stole? Czas wprowadzić zmiany na świątecznych talerzach oraz wyjść na spacer, ciesząc się pachnącym wiosną świeżym powietrzem!

  1. Nie trzeba całkowicie rezygnować z świątecznych przyjemności. Wystarczy, że zjesz mniej. Jeżeli decydujesz się na wysokokaloryczny smakołyk to nałóż sobie małą porcję. Bardzo dobrym sposobem jest używanie małego talerzyka. Duży talerz z małą porcją świeci pustkami i czujemy niedosyt. Jednak mała porcja wypełniająca mały talerzyk wydaje się naturalna i optycznie większa, a więc bardziej nas zadowoli.
  2. Nie obawiaj się odmawiać dokładki. Decydowanie się na kolejną porcję tylko po to, aby uniknąć rozczarowania gospodarzy jest błędnym myśleniem. Powinniśmy potrafić odmawiać. Można jednak grzecznie wybrnąć z trudnej sytuacji, stosując trik psychologiczny. Zamiast mówić „nie, dziękuję”, powiedź „chciałabym/chciałbym spróbować Twoich wszystkich pysznych dań, a więc powstrzymam się przed dokładką”.
  3. Pamiętaj o dużej ilości napojów. Organizm musi być odpowiednio nawodniony, aby prawidłowo funkcjonować. Ponadto pijąc dużo wody mineralnej lub herbaty (oczywiście unikaj dużej ilości czarnej herbaty, wybierz owocową) wypełnisz żołądek i zwiększysz uczucie sytości. Pamiętaj, aby uważać z sokami owocowymi, ponieważ one też dostarczają sporą dawkę energii i cukrów.
  4. Nie spiesz się. Jedz powoli delektując się mieszanką smaków i zapachów. Nawet podczas rozmowy staraj się jak najwięcej patrzeć na to co jesz. Jedzenie wszystkimi zmysłami sprawia, że czujemy większą satysfakcję z posiłku i wystarczy nam mniejsza porcja. Ponadto jedząc powoli szybciej odczujemy sytość.
  5. Zrezygnuj ze spędzenia całego dnia przy stole. Zaproponuj rodzinie czy też znajomym spacer, wybierzcie się na wycieczkę rowerową lub wyprawę do rozrywkowego centrum wodnego. Możecie też wybrać się na wycieczkę do pobliskiego lasu, pospacerować na świeżym powietrzu i zorganizować piknik. Tym sposobem problem dokładek sam znika, ponieważ możesz wziąć niewielką ilość smakołyków.