Okres świąteczny jest często dużym wyzwaniem dla wątroby. Duże porcje, tłuste potrawy oraz alkohol i wesołe ucztowanie może zakończyć się nieprzyjemnym bólem i dolegliwościami zdrowotnymi. Co prawda jest to wyjątkowo cierpliwy narząd i stosunkowo szybko się regeneruje. Musimy jednak pamiętać, że jest to nie tylko najcięższy organ wewnętrzny, ale również często jest określany jako najważniejszy narząd naszego organizmu. Dlatego też tak istotnym jest, aby utrzymywać wątrobę w jak najlepszym zdrowiu. Wątroba pełni wszystkie najważniejsze funkcje metaboliczne, biorąc udział w produkcji, przetwarzaniu i magazynowaniu niezbędnych do życia substancji, jak również usuwając szkodliwe związki z naszego organizmu. Poświęć chwilę na przeczytanie tego artykułu i dowiedz się jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie, aby pomóc wątrobie przetrwać w tym tak ciężkim dla niej okresie świątecznym.
Woda
Wątroba odgrywa niezmiernie istotną rolę usuwania toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z naszego ciała. Natomiast woda jest po tlenie drugą najważniejszą substancją jaką potrzebuje nasz organizm do przetrwania. To właśnie dzięki wodzie możliwe jest oczyszczenie organizmu. Prawidłowe nawodnienie gwarantuje efektywny transport toksyn z wątroby do nerek. Szkodliwe substancje ostatecznie zostają wydalane z moczem. W sytuacji złego nawodnienia organizmu wątroba niepotrzebnie zbyt długo przechowuje trujące związki zmniejszając swoją funkcjonalność. Odpowiednie nawodnienie jest więc niezmiernie ważne dla utrzymania zdrowej wątroby! Pamiętaj, aby regularnie pić wodę mineralną. Zwróć również uwagę, że alkohol, który często pojawia się na polskich świątecznych stołach nie tylko obciąża wątrobę poprzez konieczność rozkładu alkoholu, ale także odwadnia organizm. Chcąc zadbać o wątrobę, nie sięgaj po wysokoprocentowe napoje podczas ucztowania.
Mniszek
Roślina ta znana jest ze swoich silnych właściwości wspierających wątrobę w usuwaniu toksyn z organizmu. Mniszek zawiera związek (taraxacin), który stymuluje wątrobę i pęcherzyk żółciowy do uwalniania żółci, a pozostałe organy układu pokarmowego do produkcji enzymów trawiennych. Mniszek poprawia trawienie, a w szczególności rozkład i absorpcję kwasów tłuszczowych. Herbata z mniszka może okazać się więc zbawienna dla wątroby po obfitym świątecznym posiłku.
Warzywa kapustne
Warzywa kapustne, do których zaliczamy między innymi kapustę, brukselkę, brokuły i kalafior, zawierają wiele fitoskładników takich jak flawonoidy, karotenoidy, sulforafany i indole. Wszystkie te powyższe związki pomagają wątrobie neutralizować szkodliwe związki chemiczne, pestycydy oraz substancje rakotwórcze. Substancje odżywcze znajdujące się w warzywach kapustnych wspierają również metabolizm leków, który także odbywa się w wątrobie. Kapusta włoska jest szczególnie bogata w fosfor, który poprawia efektywność procesów detoksykacji i zwalczania reaktywnych związków tlenowych. Pomyśl, kiedy możesz wkomponować na przykład gotowane na parze brokuły lub kalafior w menu okresu świątecznego.
Karczochy
Spośród ogromnej różnorodności fitoskładników, cynarin i silymarin wykazują zwiększone działanie wspomagające wątrobę. Bogactwo tych składników odżywczych możemy znaleźć w karczochach. Dzięki powyższym substancjom produkcja żółci jest wzmożona. Co więcej cynarin i silymarin zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Karczochy powinny więc koniecznie znaleźć się na Twojej liście zakupów okresu świątecznego i noworocznego.
Wodorosty
Rośliny morskie posiadają niezwykle przydatną właściwość zapobiegania gromadzenia się ciężkich metali. Jedząc wodorosty wspomagamy więc wątrobę w usuwaniu kadmu, rtęci, ołowiu i arsenu z naszego organizmu. Skutki zatruć metalami ciężkimi są bardzo niebezpieczne, dodatkowo nie są one zauważalne od razu, a ujawniają się dopiero po wielu latach. Jednak nawet przy stosunkowo niewielkim zatruciu możemy zaobserwować osłabienie organizmu, bóle brzucha, blado-żółtą cerę, niedokrwistość oraz wiele innych dolegliwości w zależności od metalu, którym organizm jest przesycony. Co prawda wodorostów nie znajdziemy w tradycyjnej polskiej kuchni, ale może uda Ci się zjeść porcję wodorostów w ciągu jednego dnia pomiędzy Świętami i Nowym Rokiem.
Kiełki i nasiona
Nasiona posiadają energię, dzięki której roślina rozpoczyna kiełkować oraz rozwijać się. Zarówno nasiona, pestki jak i kiełki zawierają w sobie ogromne ilości enzymów i białek, które służą jako katalizatory dla wszystkich reakcji metabolicznych w naszym organizmie. Kiełki brokułu dodatkowo bogate są w sulforafany, zapewniając doskonałą ochronę przez rozwojem nowotworów. Kiełkami możesz bez problemu przyozdobić swoje kanapki jedzone podczas świątecznego śniadania. Zarówno kiełki jak i nasiona oraz pestki są również doskonałym dodatkiem sałatek, których mam nadzieję nie zabraknie na Twoim świątecznym lub sylwestrowym stole.
Czosnek i cebula
Czosnek jest jednym z najstarszych roślin o działaniu leczniczym. Bogaty jest on w aktywny związek zawierający fosfor zwany allicyną. Allicynę można z pewnością określić jako naturalny antybiotyk, ponieważ ma silne działanie bakteriobójcze, jak również grzybobójcze oraz przeciwwirusowe. Ponadto wspomaga funkcje wątroby poprzez stymulację produkcji żółci. Allicyna szczególnie poprawia skuteczność wątroby w usuwaniu rtęci oraz wielu substancji wspomagających dodawanych do żywności. Cebula natomiast zarówno allicynę jak i inne związki fosforanowe, które wspierają wątrobę w produkcji glutationu. Glutation jest z kolei jedną z kluczowych substancji w procesie neutralizacji reaktywnych związków tlenowych. Pamiętaj jednak że smażona cebula wcale nie poprawi samopoczucia Twojej wątroby!