W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.
Oto jeden z przykładów prawidłowego łączenia: kurkuma & czarny pieprz
Korzyść: aromatyczny posiłek doskonały dla utrzymana sprawności umysłowej
Kurkuma jest jedną z tych przypraw, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. Pamiętaj jednak aby używać jej w połączeniu z czarnym pieprzem, ponieważ pieprz tysiąckrotnie większa przyswajalność aktywnych związków zawartych w kurkumie. Przeciwzapalne właściwości kurkumy znane są od wielu lat. Przyprawa ta obniża również poziom złego cholesterolu oraz poprawia funkcjonowanie wątroby. Lecz to nie wszystkie zalety tego żółtego kłącza. Najnowsze badania naukowe pokazują, że kurkuma pomaga przeciwdziałać rozwojowi choroby Alzheimera. Jeżeli więc zależy Ci na utrzymaniu sprawności umysłowej przez długie lata, dodawaj kurkumę i czarny pieprz do swoich potraw!