Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: botwinka & ciecierzyca

W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.

Oto jeden z przykładów prawidłowego łączenia: botwinka & ciecierzyca

Korzyść: pełnowartościowy zastrzyk minerałów poprawiających nastrój

Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co więcej powoduje on zmniejszenie uczucia stresu i napięcia nerwowego. Jednak dieta ponad 70% spośród nas nie dostarcza wystarczająco dużo tego cennego mikroelementu. Botwinka jest pełna magnezu, natomiast bogactwo ciecierzycy w witaminę B6 sprawia, że jest magnez jest bardzo dobrze przyswajalny. Połącz więc te dwa składniki w sałatce lub zupie, a staje się ona jeszcze lepsza dla Twojego zdrowia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *