Dlaczego alkohol może zrujnować nasze zdrowie ?

Alkohol, jedna z najbardziej popularnych używek, ma swoje plusy, niemniej jednak zauważyć można mnogość jej minusów. 

Nadużywanie alkoholu może nieść za sobą niechciane zdrowotne skutki!

 

  • Nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu prowadzi do alkoholowego stłuszczenia wątroby, uniemożliwiając komórkom wątroby pełnienia ich funkcji
  • Nadmierne picie alkoholu zwiększa ryzyko nowotworów górnego odcinka układu pokarmowego
  • Picie alkoholu w połączeniu z paleniem papierosów wzmaga toksyczność i rakotwórczość obu używek, w zależności od typu nowotworu i płci nawet kilkadziesiąt razy
  • Alkohol zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (w tym zawał serca i udar)
  • Alkohol może wywoływać hipoglikemię, szczególnie niebezpieczną u osób z cukrzycą i nieprawidłową glikemią
  • Spożycie alkoholu może zwiększać oporność na insulinę, co doprowadza do jednostki chorobowej zwanej insulinooporność

Obalając również popularny mit, mówiący o tym, że alkohol jest bezkaloryczny i można go pić bez ograniczeń stosując dietę redukcyjną, stanowczo zaprzeczam. Już nawet nie chodzi o czas rekonwalescencji po spożyciu trunku, który znacząco obciąża nasz organizm, o częstą niemożność kontynuacji założeń przez najbliższy dzień, ale warto zaznaczyć fakt, że jego kaloryczność, a często i posiłków mu towarzyszących, nie uchodzą nam na sucho…

Posiłki spożywane wraz z alkoholem zmniejszają jego wchłanianie, ale często są to wysokokaloryczne i przetworzone posiłki, których powinniśmy unikać. Dodatkowo w napojach alkoholowych często możemy znaleźć mnóstwo dodatków, barwników, które mogą negatywnie wpływać na nasz organizm, jak i znacznie podnosić kaloryczność samego napoju.

kufel piwa - 245 kcal/ bezalkoholowe zwykłe 105 kcal
lampka czerwonego wina - 102 kcal
lampka czerwonego półsłodkiego wina 144 kcal / bezalkoholowe - 24 kcal 
kieliszek wódki -  55 kcal