Alkohol, jedna z najbardziej popularnych używek, ma swoje plusy, niemniej jednak zauważyć można mnogość jej minusów.
Nadużywanie alkoholu może nieść za sobą niechciane zdrowotne skutki!
- Nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu prowadzi do alkoholowego stłuszczenia wątroby, uniemożliwiając komórkom wątroby pełnienia ich funkcji
- Nadmierne picie alkoholu zwiększa ryzyko nowotworów górnego odcinka układu pokarmowego
- Picie alkoholu w połączeniu z paleniem papierosów wzmaga toksyczność i rakotwórczość obu używek, w zależności od typu nowotworu i płci nawet kilkadziesiąt razy
- Alkohol zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (w tym zawał serca i udar)
- Alkohol może wywoływać hipoglikemię, szczególnie niebezpieczną u osób z cukrzycą i nieprawidłową glikemią
- Spożycie alkoholu może zwiększać oporność na insulinę, co doprowadza do jednostki chorobowej zwanej insulinooporność
Obalając również popularny mit, mówiący o tym, że alkohol jest bezkaloryczny i można go pić bez ograniczeń stosując dietę redukcyjną, stanowczo zaprzeczam. Już nawet nie chodzi o czas rekonwalescencji po spożyciu trunku, który znacząco obciąża nasz organizm, o częstą niemożność kontynuacji założeń przez najbliższy dzień, ale warto zaznaczyć fakt, że jego kaloryczność, a często i posiłków mu towarzyszących, nie uchodzą nam na sucho…
Posiłki spożywane wraz z alkoholem zmniejszają jego wchłanianie, ale często są to wysokokaloryczne i przetworzone posiłki, których powinniśmy unikać. Dodatkowo w napojach alkoholowych często możemy znaleźć mnóstwo dodatków, barwników, które mogą negatywnie wpływać na nasz organizm, jak i znacznie podnosić kaloryczność samego napoju.
kufel piwa - 245 kcal/ bezalkoholowe zwykłe 105 kcal lampka czerwonego wina - 102 kcal lampka czerwonego półsłodkiego wina 144 kcal / bezalkoholowe - 24 kcal kieliszek wódki - 55 kcal