Czy poprzez dietę możemy zmniejszyć ryzyko zakażenia wirusem?

Póki co nikt nie wie, czy badania naukowe o grypie/ przeziębieniu mają zastosowanie również do koronawirusa. Nowy koronawirus jest zbyt nowy i nie jest strukturalnie taki sam jak grypa czy wirusy wywołujące przeziębienie. Niemniej jednak obecna pandemia jest spowodowana WIRUSEM.  A fakt wpływu diety i suplementów na rozwój wirusów jest udowodniony naukowo. Myślę więc, że warto spróbować w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność przed wirusami i zmniejszyć ryzyko zakażenia.

Osobiście uważam, że poniższe informacje na pewno są przydatne każdemu, biorąc pod uwagę, że większość ludzi, którzy obecnie chorują, ma przeziębienie lub grypę, a nie COVID-19.  Także w najgorszym wypadku (tym, w którym badania naukowe mówiące o zależności między dietą/ suplementami a wirusami nie będą miały zastosowania do koronawirusa), zabezpieczysz się przed grypą i przeziębieniem.

Dla przypomnienia:
- w celu zapobiegania zarażenia koronawirusem skoncentruj się na 
częstym myciu rąk.
- jeśli czujesz się chory, zgłoś się do lekarza i postępuj zgodnie 
z jego zaleceniami.
Mikroelementy, które mają znaczenie

1. witamina C skutecznie redukuje długość trwania symptomów choroby wirusowej o ile rozpoczniemy zwiększone spożycie witaminy C PRZED zachorowaniem. Wniosek? Zacznij już teraz!

Najlepsze źródła witaminy C: owoce aceroli, owoc dzikiej róży, gujawa, żółta i czerwona papryka, porzeczka, kiwi, sok pomarańczowy, cytryny

Zależność pomiędzy witaminą C a długością trwania symptomów jest szczególnie silna u sportowców i starszych osób.

2. witamina D działa zapobiegawczo w infekcjach wirusowych górnych dróg oddechowych. Pamiętaj, że przebywając dużo czasu w zamkniętych pomieszczeniach, poprzez niedobór witaminy D zwiększasz swoją podatność na zakażenia wirusowe… Warto więc wyjść na spacer po parku w słoneczny dzień!

Najlepsze źródła witaminy D w diecie: łosoś, brązowa pieczarka, grzyb maitake, makrela, wędzona sieja, miecznik, pstrąg, śledź, sardynki, mleko, tilapia

Pomyśl również o dodatkowej suplementacji witaminą D: 
600 - 1000 IU/ dzień dla dzieci do 10 r. ż., 
800 - 2000 IU/ dzień dla młodzieży (11 - 18 r. ż.), 
800 - 2000 IU/ dzień dla dorosłych, 
2000 - 4000 IU/ dzień dla seniorów powyżej 75 r. ż. 
(uwaga: podwójna dawka w przypadku otyłości)

3. cynk – pastylki do ssania z cynkiem mogą zmniejszyć nasilenie objawów poprzez hamowanie replikacji wirusów w tylnej części gardła (połknięte tabletki nie wykazują tego działania, aerozol do nosa może powodować trwałe działania niepożądane).

Dla ciekawskich najlepsze źródła cynku w diecie: ostrygi, stek wołowy, krab królewski, jagnięcina, płatki owsiane, homar, fasolka czerwona, mozzarella

Produkty spożywcze, zioła i suplementy, które mają znaczenie
  • czosnek – oczywiście na pierwszym miejscu. Udowodnione działanie przeciwwirusowe w bardzo wielu badaniach naukowych.
  • jeżówka purpurowa – ta roślina o różowo-purpurowych kwiatach ma działanie przeciwwirusowe w stosunku do m.in. wirusów grypy.
  • dziki bez czarny zwany jest również bzem lekarskim – nie bez powodu. Możesz wypić sok z czarnego bzu, syrop czy napar.
  • korzeń pelargonii przylądkowej jest skuteczny w zakażeniach dróg oddechowych, ale również w zapaleniu oskrzeli, zatok, migdałków i gardła.
  • miód efektywnie pomaga w zwalczaniu kaszlu i zapobieganiu grypie.
Nie zapomnij również o odpowiedniej ilości snu 
i jak najmniejszej ilości przetworzonej żywności.
To również jest niezmiernie ważne!

 

 

  1. Del Rio C, Malani PN. 2019 Novel Coronavirus-Important Information for Clinicians. JAMA. (2020)
  2. Ran L, et al. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. (2018)
  3. Martineau AR, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Health Technol Assess. (2019)
  4. Acharya B, Thapa K. Indoor Staying During Winter Season Makes People More Susceptible to Flu. J Nepal Health Res Counc. (2016)
  5. Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. (2017)
  6. Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2014)
  7. Karsch-Völk M, et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2014)
  8. Ulbricht C, et al. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. (2014)
  9. Lizogub VG, Riley DS, Heger M. Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore (NY). (2007)
  10. Watanabe K, et al. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. (2014)