Póki co nikt nie wie, czy badania naukowe o grypie/ przeziębieniu mają zastosowanie również do koronawirusa. Nowy koronawirus jest zbyt nowy i nie jest strukturalnie taki sam jak grypa czy wirusy wywołujące przeziębienie. Niemniej jednak obecna pandemia jest spowodowana WIRUSEM. A fakt wpływu diety i suplementów na rozwój wirusów jest udowodniony naukowo. Myślę więc, że warto spróbować w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność przed wirusami i zmniejszyć ryzyko zakażenia.
Osobiście uważam, że poniższe informacje na pewno są przydatne każdemu, biorąc pod uwagę, że większość ludzi, którzy obecnie chorują, ma przeziębienie lub grypę, a nie COVID-19. Także w najgorszym wypadku (tym, w którym badania naukowe mówiące o zależności między dietą/ suplementami a wirusami nie będą miały zastosowania do koronawirusa), zabezpieczysz się przed grypą i przeziębieniem.
Dla przypomnienia: - w celu zapobiegania zarażenia koronawirusem skoncentruj się na częstym myciu rąk. - jeśli czujesz się chory, zgłoś się do lekarza i postępuj zgodnie z jego zaleceniami.
Mikroelementy, które mają znaczenie
1. witamina C skutecznie redukuje długość trwania symptomów choroby wirusowej o ile rozpoczniemy zwiększone spożycie witaminy C PRZED zachorowaniem. Wniosek? Zacznij już teraz!
Najlepsze źródła witaminy C: owoce aceroli, owoc dzikiej róży, gujawa, żółta i czerwona papryka, porzeczka, kiwi, sok pomarańczowy, cytryny
Zależność pomiędzy witaminą C a długością trwania symptomów jest szczególnie silna u sportowców i starszych osób.
2. witamina D działa zapobiegawczo w infekcjach wirusowych górnych dróg oddechowych. Pamiętaj, że przebywając dużo czasu w zamkniętych pomieszczeniach, poprzez niedobór witaminy D zwiększasz swoją podatność na zakażenia wirusowe… Warto więc wyjść na spacer po parku w słoneczny dzień!
Najlepsze źródła witaminy D w diecie: łosoś, brązowa pieczarka, grzyb maitake, makrela, wędzona sieja, miecznik, pstrąg, śledź, sardynki, mleko, tilapia
Pomyśl również o dodatkowej suplementacji witaminą D: 600 - 1000 IU/ dzień dla dzieci do 10 r. ż., 800 - 2000 IU/ dzień dla młodzieży (11 - 18 r. ż.), 800 - 2000 IU/ dzień dla dorosłych, 2000 - 4000 IU/ dzień dla seniorów powyżej 75 r. ż. (uwaga: podwójna dawka w przypadku otyłości)
3. cynk – pastylki do ssania z cynkiem mogą zmniejszyć nasilenie objawów poprzez hamowanie replikacji wirusów w tylnej części gardła (połknięte tabletki nie wykazują tego działania, aerozol do nosa może powodować trwałe działania niepożądane).
Dla ciekawskich najlepsze źródła cynku w diecie: ostrygi, stek wołowy, krab królewski, jagnięcina, płatki owsiane, homar, fasolka czerwona, mozzarella
Produkty spożywcze, zioła i suplementy, które mają znaczenie
- czosnek – oczywiście na pierwszym miejscu. Udowodnione działanie przeciwwirusowe w bardzo wielu badaniach naukowych.
- jeżówka purpurowa – ta roślina o różowo-purpurowych kwiatach ma działanie przeciwwirusowe w stosunku do m.in. wirusów grypy.
- dziki bez czarny zwany jest również bzem lekarskim – nie bez powodu. Możesz wypić sok z czarnego bzu, syrop czy napar.
- korzeń pelargonii przylądkowej jest skuteczny w zakażeniach dróg oddechowych, ale również w zapaleniu oskrzeli, zatok, migdałków i gardła.
- miód efektywnie pomaga w zwalczaniu kaszlu i zapobieganiu grypie.
Nie zapomnij również o odpowiedniej ilości snu i jak najmniejszej ilości przetworzonej żywności. To również jest niezmiernie ważne!
- Del Rio C, Malani PN. 2019 Novel Coronavirus-Important Information for Clinicians. JAMA. (2020)
- Ran L, et al. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. (2018)
- Martineau AR, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Health Technol Assess. (2019)
- Acharya B, Thapa K. Indoor Staying During Winter Season Makes People More Susceptible to Flu. J Nepal Health Res Counc. (2016)
- Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. (2017)
- Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2014)
- Karsch-Völk M, et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2014)
- Ulbricht C, et al. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. (2014)
- Lizogub VG, Riley DS, Heger M. Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore (NY). (2007)
- Watanabe K, et al. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. (2014)