Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: wino & migdały

W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.

Oto jeden z przykładów prawidłowego łączenia: wino & migdały

Korzyść: wieczorna przyjemność, która utrzymuje serce w zdrowiu

Czerwone wino jak i migdały zawierają wiele przeciwutleniaczy. Jednym z głównych związków występujących w czerwonym winie jest resweratrol. Resweratrol jest bardzo skutecznym antyoksydantem zapewniającym prawidłową elastyczność ścian żylnych i tętniczych. Z drugiej strony migdały są naturalnie bogate w witaminę E, która jest uważana za najlepszy przeciwutleniacz ochraniający układ krążenia. Trzeba jednak pamiętać, że witamina E niezwykle łatwo ulega degradacji poprzez procesy przetwarzania żywności, ale również poprzez wewnątrzjelitowe oddziaływanie innych składników odżywczych. Resweratrol  sprawia, że witamina E z migdałów może zostać w pełni wykorzystana. Oba te związki wspólnie biorą udział w tych samych procesach utrzymując nasze naczynia krwionośne i serce w zdrowiu. Kiedy więc następnym razem sięgniesz po lampkę wina, pamiętaj, aby również przegryźć kilka migdałów!