Rozpoczął się kolejny rok szkolny, a więc wszystkie mamy mają pełne ręce roboty. Jedną z codziennych czynności jest przygotowanie drugiego śniadania dla dziecka. Niewątpliwym królem popularności tego posiłku są kanapki. Z pewnością mają one wiele zalet: szybkie w przyrządzeniu, łatwe do pakowania i przenoszenia, wygodne do jedzenia praktycznie w każdych warunkach. Jednak dzieci jedzą oczami, podobają się im kolorowe, różnorodne i ciekawe dania. Natomiast dwie kromki chleb z szynką wyglądają bardzo mało atrakcyjnie dla naszych pociech. Nic więc dziwnego, że takie kanapki często lądują w koszu lub przynoszone są z powrotem do domu. Jednak kanapka wcale nie musi być nudna! Przygotuj ten posiłek, aby był smaczny, różnorodny i dobrze zbilansowany. Pamiętaj, że drugie śniadanie jest niezmiernie ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Warto więc poświęcić kilka chwil i dowiedzieć się jak prawidłowo komponować posiłek do szkoły.
Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia mówi o tym, że powinniśmy jeść przynajmniej pięć posiłków dziennie. Drugie śniadanie jest szczególnie ważne dla dziecka przebywającego w szkole. Pierwsze śniadanie zazwyczaj jest jedzone w pośpiechu przed wyjściem z domu. Często też jest to coś co możemy szybko przygotować, natomiast zapominamy o tym, aby był to pełnowartościowy i odżywczy posiłek. Drugie śniadanie musi być więc zastrzykiem energii dla dziecka, pozwalającym dotrwać do obiadu. Powinniśmy również wziąć pod uwagę, że młody, rozwijający się organizm potrzebuje wielu mikroelementów. Wśród nich najważniejszymi są witaminy grupy B, wapń, żelazo, jod, cynk. Nie zapominajmy również o pełno- wartościowym białku oraz o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. Pojawia się pytanie jak skomponować posiłek, który spełnia wszystkie powyższe wymagania. Pomoc już nadchodzi!
Pamiętaj, aby podstawę stanowiło pieczywo pełnoziarniste.
Zawiera ono dużo błonnika, który zapewnia sytość przed długi okres czasu, a więc zmniejsza prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chciało kupić słodycze wracając ze szkoły. Pełnoziarniste pieczywo dostarcza również wielu witamin i minerałów, np. zawiera cztery razy więcej magnezu w porównaniu z białym chlebem. Jeżeli Twoje dziecko nie jest przyzwyczajone do smaku pełnoziarnistego pieczywa, wprowadzaj je stopniowo. Najpierw wybierz chleb z mieszanej mąki, następnie z razowej, aby ostatecznie podawać razowe wypieki z dodatkami pełnych ziaren.
Kolejnym etapem robienia kanapek jest coś do smarowania.
Jest to ważny element, aby dziecko nie zniechęciło się do kanapek, ponieważ są za suche. W tej dziedzinie mamy trzy produkty do wyboru: masło, margarynę bądź olej kokosowy. Poglądy na temat odpowiedniego wyboru pomiędzy masłem a margaryną przez lata bardzo zmieniały się wśród dietetyków. Dla dzieci polecam smarowanie masłem, gdyż znajdziemy tam witaminy A, D, E i K oraz kwas foliowy. Masło co prawda zawiera cholesterol, jednak dla osoby o prawidłowym poziomie cholesterolu we krwi, masło jest zdecydowanie lepszym wyborem niż margaryna, która posiada bardzo szkodliwe dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych. Margaryny produkowane metodą uwodornienia powinny więc wybierać tylko osoby, które już mają wysoki poziom cholesterolu oraz cierpiący na choroby układu krążenia (czyli niektóre osoby dorosłe). Z kolei świetnym wyborem niezawierającym cholesterolu jest oliwa z oliwek.
Bardzo ważne jest, aby kanapki zawierały jak najwięcej warzyw.
Wyrób nawyk, aby przy robieniu każdej kanapki po posmarowaniu chleba, liść sałaty lądował na pieczywo. Taki dodatek nie ma praktycznie kalorii, mikroelementów dodaje malutkie ilości. Jednak jest to niezastąpiony walor estetyczny. Kanapka z wystającymi listkami sałaty staje się atrakcyjna dla dziecka. Dodatkowo dodawaj mnóstwa innych warzyw, najlepiej ze skórką, ponieważ to właśnie tuż pod skórka znajduje się najwięcej minerałów. Aby kanapka nie stała się rozmokła, staraj się wybierać warzywa takie jak papryka lub rzodkiewka. Natomiast pomidorki koktajlowe, ogórki gruntowe możesz wsadzić do pojemniczka i będą one służyły jako doskonały dodatek do kanapek. Możesz również pokroić na kawałki obrane marchewki lub seler naciowy, a Twój maluch będzie miał zdrową przekąskę do pogryzania.
Tradycyjne kanapki posiadają wędlinę.
Jeżeli decydujesz się na taką opcję, pamiętaj, aby była to chuda wędlina drobiowa. Zwróć również uwagę na zawartość mięsa w wędlinie. W dzisiejszych czasach możemy dostać przetwory mięsne o bardzo niskiej zawartości prawdziwego mięsa, większość bardzo często stanowi woda, soja oraz różnego rodzaju wypełniacze.
Wielokrotnie nabiał jest bezpieczniejszą dla zdrowia opcją.
Produkty mleczne są również bogate w białko, a dodatkowo dostarczają wapń, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju kości u dziecka. Staraj się, aby popularny, ale wysokotłuszczowy ser żółty nie przeważał w diecie Twojego malucha. W końcu z twarogu możemy stworzyć tysiące wariacji past. Wystarczy, że dodamy jogurt naturalny i twaróg doskonale smaruje się na chlebie. Zwróć uwagę, że w łącząc twaróg z jogurtem otrzymujesz nabiał o niskiej zawartości tłuszczu (około 2%). Unikaj kupnych serków do smarowania, z których większość zawiera ponad 30% tłuszczu!
Zobacz przykładowe przepisy na twarożek na kanapkę
100 g chudego twarogu wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego. 5 – 6 rzodkiewek pokrój w małą kostkę, posiekaj szczypiorek. Dodaj rzodkiewką i szczypiorek do twarogu, wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem do smaku.
Twarożek z papryką i natką pietruszki
100 g chudego twarogu wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego. Ćwiartkę papryki pokrój w małą kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Dodaj paprykę, natkę pietruszki oraz pół łyżeczki mielonej słodkiej (lub ostrej) papryki do twarogu, wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem do smaku.
Twarożek z ogórkami małosolnymi i koperkiem
100 g chudego twarogu wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego. 3 – 4 ogórki małosolne pokrój w małą kostkę, posiekaj koperek. Dodaj ogórki i koperek do twarogu, wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem do smaku.
Kolejnym doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są ryby.
Pamiętajmy, że co najmniej 3 porcje ryby powinny znaleźć się w naszej diecie. Dla dziecka zasada to jest szczególnie ważna, ponieważ tłuste ryby (np. łosoś, makrela, węgorz, śledzie, halibut) dostarczają mnóstwa kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu! Dlatego też ryba jest doskonałym składnikiem drugie śniadania, pozwalając na efektywną naukę i intelektualny rozwój dziecka.
Zobacz przykłady wkomponowania ryb w kanapki Twojego dziecka
Połowę wędzonej makreli dokładnie obierz z ości i rozdrobnij widelcem. 2 – 3 ogórki kiszone i ćwiartkę papryki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dodając łyżeczkę musztardy, dopraw pieprzem do smaku.
Pasta z tuńczyka
Ugotuj jajko na twardo i pokrój je w drobną kostkę. Odcedź tuńczyka w puszce w sosie własnym. Wymieszaj tuńczyka z jajkiem, 2 łyżkami kukurydzy konserwowej i łyżką jogurtu greckiego, dopraw pieprzem do smaku.
Kanapka z łososiem
Na posmarowaną masłem kromkę pełnoziarnistego chleba połóż liść sałaty, następnie dwa plasterki wędzonego łososia. Łososia delikatnie posmaruj łyżeczką jogurtu greckiego. Na koniec dodaj plasterki rzodkiewki i przykryj kanapkę drugą kromką chleba.
Dbając o różnorodność możemy przygotować wiele innych past, na przykład warzywnych. Dobrym przykładem jest tutaj wykorzystanie ciecierzycy. Cieciorka jest doskonale znanym przez wegetarian warzywem strączkowym. Pierwszą zaleta ciecierzycy jest bogactwo pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera duża dawkę witamin grupy B, które są szczególnie ważne dla dzieci, ponieważ sprawiają, że maluchy mają dużo energii na zabawę i naukę. Dodatkowo ciecierzyca zawiera takie mikroelementy jak wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo.
Zobacz przepisy na pasty z ciecierzycy
Do blendera wrzuć 200 g ciecierzycy konserwowej, dodaj 3 – 4 łyżki pomidorów z puszki. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Pokrój w drobną kostkę kilka suszonych pomidorów i wymieszaj z pastą, dopraw suszoną bazylią i pieprzem.
Pasta z ciecierzycy z oliwkami
Do blendera wrzuć 200 g ciecierzycy konserwowej, dodaj łyżką oliwy z oliwek i łyżkę wody. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Około 10 – 15 zielonych oliwek pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pastą, dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Wiele naszych pociech ma co jakiś czas ochotę na coś słodkiego.
Obecnie w sklepach mamy zatrzęsienie różnego rodzaju słodyczy, które przepełnione są rafinowanym cukrem, sztucznymi barwnikami i aromatami. Lepiej jest więc zapewnić dziecku zdrową alternatywę i samemu przygotować coś słodkiego. Dodaj miodu, syropu klonowego lub syropu agawowego zamiast białego cukru. Twój maluch przebywając w szkole z wieloma innymi dziećmi potrzebuje żelaznej odporności, aby nie złapać choroby od rówieśników. Miód spełnia się wspaniale w podnoszeniu odporności, gdyż ma antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości. Bardzo smaczny do pełnoziarnistego pieczywa jest twarożek z miodem i cynamonem. Możesz również przygotować domowy krem czekoladowy. Różnorodność w przepisach na zdrowe słodkości jest przeogromna!
Zobacz przepisy na słodkie kremy
2 bardzo dojrzałe banany rozdrobnij widelcem, od razu delikatnie skrop cytryną, aby nie ciemniały. Dodaj łyżkę miodu i pół łyżeczki cynamonu. Dokładnie wymieszaj wszystko widelcem.
Krem czekoladowy
Obierz dojrzałe awokado i oddziel pestkę. Widelcem rozdrobnij awokado, dodaj 2 łyżki naturalnego kakao i łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz również dodać 2 łyżki mielonych orzechów laskowych.
Krem czekoladowo-sezamowy
Do miseczki nałóż łyżkę tahini, dodaj łyżeczkę miodu, pół łyżeczki kakao oraz łyżkę jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gładki krem.