Pielęgnacja od środka czyli piękna i młoda skóra

Pamiętaj, że wszystko co jesz staje się częścią Ciebie. Dieta wpływa więc nie tylko na funkcjonowanie narządów wewnętrznych i całego metabolizmu, ale również dieta ma swoje odzwierciedlenie w wyglądzie zewnętrznym. Dlatego też stan Twojej skóry bezpośrednio zależy od sposobu odżywiania się. Drobne niedoskonałości na cerze często pojawiają się po zjedzeniu fast-foodów, dużej ilości czekolady lub ogólnie słodyczy. Skoro jednorazowy posiłek może wywołać takie efekty, pomyśl, w jakim stanie zdrowia jest Twoja skóra, kiedy długotrwale popełniasz nawet drobne błędy żywieniowe. Nieodpowiednia dieta może być powodem powstawania poważnych chorób skóry takich jak przewlekłe zapalenie skóry, świąd, łuszczyca, łysienie czy też rak skóry. I odwrotnie. Dbałość o prawidłowe odżywianie skóry utrzymuje ją w zdrowiu i pięknym wyglądzie. Warto więc zadbać  o to, aby Twoje codzienne posiłki dostarczały wszystkich niezbędnych dla zdrowie skóry mikroelementów.

Czytaj dalej Pielęgnacja od środka czyli piękna i młoda skóra

Zdrowa wersja pączusiów na Tłusty Czwartek

W Polsce tradycja jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zwanych wtedy pampuchami, sięga XVII wieku. Pampuchy wyrabiane były z najlepszej mąki, prawdopodobnie pszennej. Jednak jadano je nie na słodko, jak współcześnie, ale obficie okraszone skwarkami. Zapustowe pieczywo, smażone było w głębokim, gorącym tłuszczu, najczęściej na smalcu. Chodziło o to, żeby pampuch był jak najbardziej tłusty. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem, w czasie którego jedzono tylko postne potrawy.
Czytaj dalej Zdrowa wersja pączusiów na Tłusty Czwartek

Odpowiadając na popularne pytania: Jakie są zdrowe widełki utraty wagi?

W przypadku nadwagi, a więc kiedy BMI jest w zakresie 25-30 kg/m2, powinno się redukować 2 – 4 kg na miesiąc. Oczywiście warto, aby jak najwięcej z tych kilogramów to była tkanka tłuszczowa, bo przecież nie chodzi o to, aby spalać mięśnie, które umożliwiają nam bieganie. Aby to osiągnąć, dieta musi być dobrze zbilansowana pod względem makro i mikroskładników.

Czytaj dalej Odpowiadając na popularne pytania: Jakie są zdrowe widełki utraty wagi?

Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: kurkuma & czarny pieprz

W dzisiejszych czasach mamy praktycznie nieskończone możliwości łączenia różnych produktów spożywczych. W supermarketach dostępne są nie tylko regionalne i sezonowe produkty, ale również i te zagraniczne, egzotyczne. Dzięki temu nasza kuchnia z pewnością staje się różnorodna i ciekawa, trzeba jednak pamiętać, że jedzenie oddziałuje na siebie wzajemnie, wpływając na biodostępność minerałów i witamin, czyli zdolność naszego organizmu do wykorzystania substancji odżywczych. Wśród specjalistów od żywienia istnieje bardzo słuszne powiedzenie „nie jesteś tym co jesz, a tym co strawisz”. Złe kombinacje mogą powodować osłabienie przewodu pokarmowego, obniżenie odporności, przybieranie na wadze oraz wiele problemów zdrowotnych. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane produkty spożywcze wzajemnie poprawiają absorpcję substancji odżywczych powodując zwiększone korzyści.

Czytaj dalej Kombinacje przynoszące najwięcej zdrowia: kurkuma & czarny pieprz

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? część 3

Wiemy już co i kiedy chcemy osiągnąć, pora więc na realizację. Jak zapewne zdajesz sobie z tego sprawę, zmienianie nawyków życiowych jest niezmiernie trudne. Niejednokrotnie latami ćwiczymy i wyrabiamy w sobie konkretne odruchy. Naukowcy z Uniwersytetu College London uważają, że potrzeba nam aż 66 dni codziennego wykonywania danej czynności, aby została ona zautomatyzowanym zachowaniem. Przez dwa miesiące włóż więc jak najwięcej energii i motywacji w realizację swoich postanowień. Powstaje jednak pytanie skąd brać tą motywację?

Czytaj dalej Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? część 3

Jarmużowe szaleństwa zdrowotne w środku zimy i wczesną wiosną

Nadeszła pora na kilka słów o sezonowych pysznościach, a tym razem będzie to jarmuż. Dzisiaj oczywiście możemy znaleźć jarmuż w supermarketach przez cały rok, jednak to właśnie w środku zimy i na początku wiosny warzywo to ma najlepszy smak i jest najbardziej wartościowe. Piękne ciemnozielone liście o ziemistym posmaku posiadają więcej substancji odżywczych niż możesz przypuszczać, biorąc pod uwagę jego bardzo niską kaloryczność.

Czytaj dalej Jarmużowe szaleństwa zdrowotne w środku zimy i wczesną wiosną

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? część 2

Z poprzedniej części na pewno wiesz już jak dokładnie je sformułować, aby zwiększyć szanse na osiągnięcie sukcesu. Mamy więc określone postanowienie noworoczne. Co dalej? Planowanie! Planowanie jest niezmiernie ważne w procesie zmian. Musisz wyznaczyć nie tylko czas rozpoczęcia ich wprowadzania.  Oprócz początku zmian określ również w jakim czasie chcesz zobaczyć konkretne wyniki.

Czytaj dalej Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? część 2

Herbata oolong, czyli synonim witalności, zdrowego serca i odchudzania

W tym roku zima zawitała do nas w styczniu, a więc jestem pewna, że w te zimne wieczory kubek ciepłej i rozgrzewającej herbaty pojawia się dłoniach wielu osób.  Jednocześnie styczeń to miesiąc postanowień noworocznych niejednokrotnie związanych z odchudzaniem lub zdrowiem. Jakie więc słowo łączy odchudzanie, zdrowie oraz herbatę? Jest to oolong, czyli herbata czarnego smoka!

Czytaj dalej Herbata oolong, czyli synonim witalności, zdrowego serca i odchudzania

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? część 1

Postanowienia noworoczne… Początkowo mamy wiele motywacji, samozaparcia i silnej woli. Czy to wystarczy? Okazuje się, że statystycznie 92% osób poniesie klęskę i nie spełni obietnic danych samemu sobie. Jednak nie przejmuj się, w końcu jest dopiero styczeń, a więc początek Twojej drogi do osiągnięcia sukcesu. Nie musisz stać się jedną z tych osób! Możesz dołączyć do elitarnej grupy 8%!

Czytaj dalej Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? część 1

Imbir – świetny nie tylko na rozgrzanie i przeziębienia

Aromatyczny, korzenny i ostry tak krótko można powiedzieć o imbirze. Dodaje wiele smaku i aromatu do azjatyckich potraw, jak również wielu owocowych i warzywnych potraw. W naturalnej medycynie przyprawa ta zasłynęła z właściwości eliminowania wzdęć i gazów, jak również przynoszenia ukojenie i rozluźnienie mięśni układu pokarmowego. Dzisiejsze badania naukowe nie tylko potwierdzają te właściwości, ale także podkreślają rolę przeciwzapalną i antyoksydacyjną.

Czytaj dalej Imbir – świetny nie tylko na rozgrzanie i przeziębienia