Czy rzeżucha powinna pojawiać się na naszych stołach tylko na Wielkanoc?

Jaki jest drugi produkt, zaraz po jajkach, najbardziej kojarzący się ze świętami Wielkanocnymi ?

Rzeżucha!

Jak się okazuje, powinna  gościć w jadłospisach wiele częściej niż tylko od święta.

Rzeżucha pochodzi z Azji, a jej właściwości były popularnie wykorzystywane w medycynie ludowej. Uznawana wtedy za środek o działaniu dezynfekującym, łagodzącym owrzodzenia. Używana przy schorzeniach wątroby, cukrzycy i chorób układu oddechowego.

Jej listki zawierają dużą ilość witaminy K, która działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza. Dzięki wysokiemu poziomowi wapnia może wspomagać osoby chorujące na osteoporozę, a zawarty w niej łatwo przyswajalny jod, polecany jest dla osób z niedoczynnością tarczycy. Ze względu na dużą zawartość  wielu witamin i minerałów polecana jest kobietom w ciąży i dzieciom, którym dodatkowo może zwiększyć apetyt oraz pobudzić trawienie. Osoby skarżące się na wypadające włosy i zniszczone paznokcie, również powinny sięgnąć po potrawy przyozdobione kiełkami rzeżuchy, bogatymi w związki siarki.

Własnoręcznie wyhodowaną rzeżuchę można wykorzystać jako dodatek do guacamole, pasty jajecznej, dodać do ostrej surówki razem z rzodkiewką i jogurtem czy posypać jak innymi kiełkami gorący krem pomidorowy.

Czytamy etykiety, czyli odpowiedź na pytanie „jeść czy nie jeść?” – E951

Znany również jako E951, nieodżywczy dodatek do żywności. Powszechnie stosowany zamiennik cukru, przekraczający jednak jego słodycz nawet 300-krotnie przy minimalnej kaloryczności, co jeszcze bardziej kusi do sięgania po produkty z oznaczeniem light.

Jest niezmiernie atrakcyjny dla producentów żywności, napojów oraz leków, ze względu na porównywalnie niską cenę. Można go również spotkać na liście składników gum do żucia. 

O czym mówimy?! Przeczytaj!

Czytaj dalej Czytamy etykiety, czyli odpowiedź na pytanie „jeść czy nie jeść?” – E951

Przydatna tkanka tłuszczowa?

W ciele człowieka znajdują się dwa rodzaje tkanki tłuszczowej – biała oraz brunatna. Tylko tak naprawdę po co nam aż dwie?

Tkanka tłuszczowa biała uczestniczy w przemianach metabolicznych organizmu, pełni rolę wydzielniczą, jest magazynem dla zapasów nadmiaru energii, chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz amortyzuje wstrząsy. Co więcej to właśnie brunatna jest tą tkanką tłuszczową, która jest przez wszystkich pożądana! Ale właściwie dlaczego? Czytaj dalej Przydatna tkanka tłuszczowa?