Czytamy etykiety, czyli odpowiedź na pytanie „jeść czy nie jeść?” – E951

Znany również jako E951, nieodżywczy dodatek do żywności. Powszechnie stosowany zamiennik cukru, przekraczający jednak jego słodycz nawet 300-krotnie przy minimalnej kaloryczności, co jeszcze bardziej kusi do sięgania po produkty z oznaczeniem light.

Jest niezmiernie atrakcyjny dla producentów żywności, napojów oraz leków, ze względu na porównywalnie niską cenę. Można go również spotkać na liście składników gum do żucia. 

O czym mówimy?! Przeczytaj!

Znany również jako E951, nieodżywczy dodatek do żywności. Powszechnie stosowany zamiennik cukru, przekraczający jednak jego słodycz nawet 300-krotnie przy minimalnej kaloryczności, co jeszcze bardziej kusi do sięgania po produkty z oznaczeniem light.

Jest niezmiernie atrakcyjny dla producentów żywności, napojów oraz leków, ze względu na porównywalnie niską cenę. Można go również spotkać na liście składników gum do żucia. 

Aspartam jako jeden z niewielu sztucznych słodzików jest metabolizowany w naszym organizmie. Podczas trawienia, uwalniają się do obiegu jego metabolity: fenyloalanina, kwas asparaginowy oraz metanol. Dlatego na pewno aspartam nie sprawdzi się u osób chorych na fenyloketonurię, które nie poradzą sobie z metabolizmem aminokwasu jakim jest fenyloalanina.

Maksymalna bezpieczna dzienna dawka została ustanowiona z uwagi na stale uaktualniane badania naukowe na temat bezpieczeństwa stosowania tego słodzika. Pierwotnie uznawany był za absolutnie bezpieczny, w następnych latach wprowadzono jednak ograniczenia – do 40 mg/kg masy ciała na dobę. Niemniej jednak notuje się coraz większe spożycie tego środka! – niestety, nadal wiele osób woli przede wszystkim ograniczyć kalorię, wierząc że tym sposobem będą bardziej ‘fit’ i ich upragniona waga będzie osiągalna, niekiedy kosztem własnego zdrowia, znacznie przekraczając dozwolony próg.

Warto w tym momencie zauważyć, że w codziennej diecie liczy się przede wszystkim jakość, spożywanego jedzenia, nie zawsze problemem jest jego ilość.

Wiele badań wykazuje korelację stosowania aspartamu z ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Jest on również kojarzony z występowaniem bólu i zawrotów głowy, chwiejnością emocjonalną i innymi zaburzeniami neurologicznymi. Niektórzy badacze starają się dowieść właściwości kancerogennych oraz teratogennych aspartamu, na dzień dzisiejszy niestety nie ma jednoznacznych badań potwierdzających tezę o powodowaniu przez ten słodzik nowotworów.

Podsumowując nie ma gwarancji, iż aspartam nie powoduje długofalowych konsekwencji zdrowotnych. Niemniej jednak zbyt dużo jest doniesień o prawdopodobnych skutkach nadmiernego spożycia i kumulacji aspartamu w organizmie. Dlatego nie polecamy stosowania produktów zawierających ten sztuczny słodzik!

I przypominamy, że w naszej praktyce bazujemy na naturalnych produktach, zdecydowanie bez sztucznych dodatków do żywności, co zawsze jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem!